Tien jaar Jansen & Jansen: ‘Het balletje is het dorp uitgerold
In jubilerend eetcafé in Hengelo werkt het gehele gezin Jansen mee
Door Luuk Stam
HENGELO – De rij van mensen stond tot buiten op de klinkers van de Spalstraat, de opening van het Hengelose eetcafé Jansen & Jansen was in april 2014 niet te missen. Soms denkt ondernemer Marco Jansen (50) nog wel eens terug aan die hectische start. Binnen was er amper een week de tijd om te behangen, te sauzen en het geheel in te richten. Van buiten kwamen talloze reacties, veel succeswensen, maar ook vragen. Hengelo had niet bepaald een bruisend dorpscentrum. Hier op ‘Het Hoekje’ was al zoveel geprobeerd, ook al zoveel gestrand. Wisten Marco en zijn vader Richard wel waar ze aan begonnen?
Anno 2024 is eetcafé Jansen & Jansen op de hoek van de Spalstraat en de Bleekstraat niet meer weg te denken. Het eetcafé ontwikkelde zich tot een groot succes, waaruit later ook café De Jongens – sinds vorig jaar volledig in handen van Raymond Jolij – en bistro De Smederij voortvloeiden. “Dat het zó zou uitpakken, had ik tien jaar geleden nooit gedacht”, zegt Marco, die samen met zijn vader eerder eetcafé De Groes in Zelhem runde. “Ik heb wel vanaf het begin het vertrouwen gehad dat het ook in Hengelo zou lukken. Wij hebben altijd gezegd: volg je hart en geloof in jezelf. Met wat er nu allemaal staat, is een droom uitgekomen.”
Niet vanzelf
Daarin heeft ook zijn vrouw Wilma Reugebrink-Jansen (50) een hoofdrol gespeeld. Zij kwam hier zes jaar terug in de zaak, op het moment dat café De Jongens opende en vader Richard Jansen – hij geniet inmiddels van zijn pensioen – daar de bar ging draaien. Voor Wilma was het eetcafé niet helemaal nieuw, ze was al vanaf de start betrokken, kreeg vanaf de zijlijn veel mee. Ook over hoe vader en zoon er in het eetcafé aanvankelijk flink aan moesten trekken, het succes kwam niet vanzelf. “Soms was het héél rustig”, blikt Marco terug. “Dat ik hier ’s middags samen met de kok aardappels zat te schillen, dat is nu niet meer voor te stellen.”
Vader en zoon timmerden flink aan de weg, organiseerden van alles, flyerden op campings en bij B&B’s. Zo zagen ze het in hun eetcafé steeds drukker worden. “We hebben echt gezaaid, daar plukken we nu nog steeds de vruchten van”, zegt Marco. Wat ook meehielp, was het feit dat het fenomeen ‘buiten de deur lunchen’ de voorbije jaren alsmaar meer ingeburgerd raakte. Waren er voorheen tussen de middag enkel een paar tafeltjes bezet, nu doen gasten er goed aan om ook voor lunch te reserveren. “Dat is enorm gegroeid”, zegt Wilma. “Je ziet sowieso dat mensen tegenwoordig ook overdag meer de tijd nemen om gezellig samen te gaan zitten, theeleuten is bijvoorbeeld heel populair. Dat kan bij ons ook met bier of wijn.”
Geen poespas
De basis is door de jaren heen vrijwel onveranderd. Een gezellige huiskamersfeer binnen, een sfeervol aangekleed terras buiten. Vertrouwde menukaarten voor zowel lunch als diner, daaraan is – los van de nodige specials buiten de kaart om – in tien jaar nauwelijks iets veranderd. “Dat moet je ook niet willen veranderen”, stelt Marco. “Goed is goed. Jansen & Jansen is juist heel sterk omdat het is zoals het is. Mensen weten wat ze kunnen verwachten. Geen poespas: een goede schnitzel, fijne spareribs, een lekkere saté.” De gerechten gaan zeer verzorgd richting de tafels, met oog voor detail en een eigen touch, die gewaardeerd wordt. “Kijk naar onze rauwkost”, zegt Wilma. “Daar komen mensen voor terug.”
Avonden waarop het hier helemaal vol zit met dinergasten zijn tien jaar na de start van dit eetcafé eerder regel dan uitzondering. Die gasten komen zeker niet alleen uit Hengelo. “Toen ik hier net begon, kende ik bijna iedereen die hier ’s avonds kwam eten”, vertelt Wilma, die voorheen bij sportcentrum AeroFitt werkte. “Nu ken ik op een avond misschien vijf tafels.” De komst van de televisiefamilie Meiland versterkte de aanloop van buiten het dorp nog maar eens. “Jansen & Jansen is een begrip in de regio geworden”, stelt Marco. “Het balletje is het dorp uitgerold. Wij hebben Hengelo weer op de kaart gezet.”
Zoon en dochter
Het maakt trots, ook bij zoon Sem (20) en dochter Bo (17), die eveneens deel uitmaken van het team. Sem als één van de gediplomeerde koks, Bo is hier naast haar opleiding tot gastvrouw één van de krachten in de bediening. De kinderen van Marco en Wilma groeiden op met dit eetcafé, kwamen hier in hun basisschooltijd tussen de middag eten. Later begonnen ze mee te werken in de afwas om vervolgens door te groeien. Sem is nu naast zijn werk als kok actief als fitnessinstructeur in de sportschool, ook Bo overweegt zich verder te oriënteren: “Maar ik zie mezelf hier echt nog wel een tijd werken, het is hier heel leuk en gezellig.”
De toekomst ligt voor beiden nog geheel open. De zaak hier ooit overnemen, is daarbij een optie. Al weten ze ook allebei wat er bij het runnen van een onderneming als deze komt kijken, eveneens op privévlak. “Dat is ook voor hen niet altijd gemakkelijk geweest”, weet vader Marco, die de laatste jaren alsmaar meer op zijn team durft te bouwen, maar hier voorheen toch vooral heel veel zelf aanwezig was. “Dan at je altijd hier, tussen de bedrijven door. De momenten dat je als gezin samen thuis aan tafel zat, die waren voor ons zeldzaam, alleen af en toe in de wintermaanden. En nog steeds ging dan vaak de telefoon. Ik zou het ook begrijpen als Sem en Bo straks zouden zeggen van: wij gaan niet hetzelfde doen als jullie.”
Gouden team
De grote wens is in ieder geval om in de toekomst binnen het team opvolging klaar te stomen. Het huidige team bestaat uit 35 mensen. Een personeelsprobleem hebben ze hier nog nooit gehad. “Dat komt denk ik door de gezellige sfeer én omdat we zelf ook heel hard meewerken”, stelt Wilma. “Wij zijn niet de baas, niemand is hier de baas, we doen het hier met z’n allen. Ons team is alles, ons team is goud, zonder hen zijn wij nergens. Dat dragen wij ook uit, de jeugd wil hier graag komen werken. Kijk naar de vriendinnengroep van Bo, acht meiden, die lopen hier allemaal in de bediening, dat is toch prachtig?”
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan is de maand mei een feestmaand met verschillende acties en vier dinershows met een speciaal thema. Het gezin Jansen kijkt ernaar uit, zoals ze er ook naar uit kijken om daarna binnen hun familiebedrijf pur sang ‘gewoon’ weer verder te gaan. Zo doet Bo niets liever dan hier mensen ontvangen om ze vervolgens te zien genieten van een heerlijke avond met lekker eten en drinken. Vanaf de tafels gaan op zo’n avond geregeld de complimenten richting de koks in de keuken, onder wie haar broer Sem: “Dat het weer heerlijk heeft gesmaakt, dat blijft heel mooi om te horen.”